Богомолець пропонує ввести загальнообов'язкове медичне страхування з 2018 року

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, внесла на розгляд Верховній Раді законопроект про запровадження з 2018 року в Україні загальнообов'язкового медичного страхування.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

«Стрімке погіршення фінансово-економічного становища в країні викликає критичну недостатність можливостей держави забезпечити потреби населення в охороні здоров'я за рахунок бюджетних коштів. З огляду на це, законодавче врегулювання загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування є актуальною і важливою задачею», - йдеться у пояснювальній записці.

Так, введення загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, на думку Богомолець, передбачає за рахунок цільових страхових внесків з доходів громадян формувати кошти на медичне забезпечення.

Це може забезпечити безкоштовне надання застрахованим особам медичних послуг при настанні страхового випадку в обсязі і на умовах, передбачених програмою страхування на всій території України.

Застрахованими особами в цій системі стануть всі українці, включаючи непрацюючих пенсіонерів, інвалідів, студентів та дітей до 16 років.

Правові відносини між страхувальниками, страховиками, застрахованими особами і установами охорони здоров'я будуть регулюватися на основі договору. У пояснювальній записці зазначається, що медична допомога буде надаватися закладами охорони здоров'я за рахунок коштів, акумульованих у системі загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування. Це має сприяти розвитку конкуренції серед медустанов.

Відзначимо, що проект медичної реформи був представлений в грудні 2014 року міністром охорони здоров'я України Олександром Квіташвілі.

Тоді Квіташвілі висловив надію, що страхова медицина в Україні може запрацювати вже до кінця 2015 року.

Нагадаємо, що в.о міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун виступила за прийняття закону про трансплантацію органів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО