Українська медицина базується на радянській системі – експерт

Читать на русском

У Грузії комплексно на реформу медицини пішло кілька років, а в Україні потрібно мінімум три роки, щоб зміни медреформи були відчутні населенню.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор лабораторії «ДІЛА» Олексій Бабич.

«Є кілька причин того, що медицина в Україні має асоціацію з «катастрофою». По-перше, 49 ст. Конституції. На папері медичні послуги надаються громадянам безкоштовно. У реальності кожен другий пацієнт відмовляється від візиту до лікаря через неможливість сплатити за лікування. Той, у кого є гроші, йде до приватної клініки. По-друге, централізоване управління. Вважаю, що першочерговим зараз є впровадження автономності медичних установ. Зараз ситуація наступна: головний лікар не має права перерозподілити кошти лікарні на свій розсуд. Бюджет розписаний зверху, гроші витрачаються за «нормами» – це частина системи, успадкованої із радянських часів. Проблема в тому, що українська медицина – це радянська система. Головний лікар не може відкривати нові відділення або ліжка, формувати штатний розклад не за нормативами Міністерства, а за потребою», - розповідає фахівець.

Як відомо, за охорону здоров'я тепер відповідає Олександр Квіташвілі. В його планах, щоб українська система охорони здоров'я була заснована на такому принципі, коли гроші йдуть до пацієнта. Держава не фінансує інститути, а фінансує обслуговування, а люди мають вибір.

«Останнім, основним і головним фактором (незадовільної медицини - ред.) є тендерні закупівлі і корупція. Скільки б грошей не було виділено, навіть якщо потроїти бюджет, підвищення якості медичних послуг та зниження корупції не буде. Що стосовно реформи, то в Грузії комплексно на реформу пішло кілька років, а в Україні потрібно року 3 мінімум», - підсумував експерт.

Зауважимо, що реформа медстрахування виписана окремим пунктом в коаліційній угоді. Передбачено введення обов'язкового медичного страхування для всіх громадян.

За основу Квіташвілі збирається взяти грузинську модель реформування. Квіташвілі очолював МОЗ Грузії в 2008-2010 роках.

Читайте також: Яценюк попередив олігархів, що настала їхня черга допомогти Україні

Transparency International, за результатами свого квітневого дослідження системи медстрахування в Грузії, вказує на недостатню інформованість громадськості про свої права і недостатню довіру до системи.

У 2014 році Сандро Квіташвілі увійшов до групи із дванадцяти експертів, відібраних в українському Міністерстві охорони здоров'я для розробки нової реформи медицини 2015-2025. За квотою «Блоку Петра Порошенка» його обрали новим міністром охорони здоров'я. Перед призначенням він отримав українське громадянство.

У день його призначення український прем'єр Арсеній Яценюк зазначив, що в Грузії Квіташвілі вдалося провести радикальні реформи у ввіреній йому області, тому він і покликаний провести реформи в міністерстві, яке традиційно вважається одним з найбільш корумпованих.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: