Експерт розповів, чому США проти поставок Україні летальної зброї

Сергій Грабськийвійськовий експерт

Хто, бачив зброю XXI століття, розуміє, що США й після виборів не озброїть Україну.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи заяву посла України в США Валерія Чалого про те, що Україна може отримати летальну зброю після виборів президента.

«Той, хто бачив що таке летальна зброя XXI – го століття, розуміє, що ні до виборів, ні після в найближчій перспективі, в ситуації уповільненого військового конфлікту низької інтенсивності летальну зброю ми отримувати не будемо», - констатував відразу військовий фахівець.

Як розповів він, зараз ми використовуємо зброю зразка другої половини ХХ століття. Наша зброя застаріла порівняно з тими системами озброєння, які використовуються передовими арміями світу.

«Не варто забувати, що навіть елементарні речі: калібр, технічне обслуговування, доставка теж відрізняються й потрібно буде повністю переробляти нормативи та тактичні розрахунки для дій усіх збройних сил. Є сенс це робити? Чи можемо ми це дозволити? Ні», - пояснює експерт.

«Передадуть нам озброєння, а боєприпаси? Звідки їх брати? Ми зараз ледве відновлюємо можливість обслуговування й ремонту військової техніки. А що буде, якщо ми отримаємо нові зразки? До того ж, британські та американські стандарти не є метричними. Вони дюймові», - аналізує Грабський.

Також, він додав, для того, щоб розгорнути систему обслуговування та ремонту, потрібно буде понести колосальні витрати. «Навіщо нам кулемет, на який у нас не буде боєприпасів? Або вони будуть настільки дорогими, що ми їх просто не зможемо закуповувати», - резюмував Сергій Грабський.

Як відомо, українське керівництво неодноразово зверталося до США з проханням про надання озброєння. Конгрес США підтримав прохання, але для Білого дому такий крок є неприйнятним, за їх словами, через ризик нової ескалації конфлікту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО