Експерт про статус Донбасу: чітка позиція Заходу – тиснути як на Київ, так і на Москву

Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

На останній зустрічі в Мінську нічого нового не відбулося. Затримка імплементації Мінських угод йде від кожної з трьох сторін, а розмови про те, що важливіше – безпека чи політичні аспекти, більше схожі на загравання з положеннями Мінських угод.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, аналізуючи результати останнього засідання в Мінську, за підсумками якого РФ зажадала вирішення питань безпеки паралельно з політичними.

«Україна сама не до кінця правильно розігрує цю карту. Вже неодноразово західні партнери говорили, що ухвалення закону про проведення виборів не означає, що Україна зобов'язана проводити ці вибори, якщо ситуація з безпекою на непідконтрольних територіях не відповідатиме стандартам ОБСЄ», – пояснює він.

На його думку, те, що Україна не показує хоча б офіційного проекту закону, розцінюється як неготовність виконувати Мінські домовленості. Це однозначний мінус у дипломатичному сенсі.

«Сьогодні в Заходу є чітка позиція – тиснути як на Київ, так і на Москву. Якби був закон, претензії були б лише до Москви», – вважає він.

У майбутньому, як припустив експерт, кардинальних змін не відбудеться.

«Буде блокуватися політична частина, оскільки в парламенті немає єдності щодо ухвалення цього закону, а з боку непідконтрольних територій будуть заяви про готовність до повномасштабних бойових дій», – припускає Кучухідзе.

Однак, за його словами, всі заяви про проведення військових заходів спрямовані не стільки на військове просування на полі бою, скільки на посилення своїх переговорних позицій.

«Запустити знову Мінський процес може знаходження політичного консенсусу всередині України або ж перевибори нинішнього скликання Верховної Ради України, а також тиск на РФ з боку міжнародних партнерів, щоб Москва виконувала свої зобов'язання», – проаналізував ситуацію Антон Кучухідзе.

Як відомо, наступне засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську заплановане на 26 серпня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО