США не змінять ставлення до України, якщо Трамп стане президентом – експерт

Багато прихильників Дональда Трампа, кандидата в президенти США від Республіканської партії, запевняють, що політика щодо України не зміниться в разі його обрання.

Про це пише у себе на сторінці в Facebook директор Центру перспективи Східної Європи Микола Воробйов, передає «Слово і Діло».

«В експертному середовищі Вашингтона багато прихильників Трампа намагаються запевнити мене в непохитності зовнішньої політики республіканців. Мовляв, їхній кандидат «не виключає можливості», але далеко не факт, що саме це рішення буде ухвалено за підсумками», – пише експерт.

Водночас Воробйов підкреслює, що українським політикам, дипломатам і діаспорі необхідно максимально сфокусуватися на президентській кампанії-2016.

«Якщо українська сторона не включитися, тоді в подальшому такі заяви про «дружбу з РФ» будуть сприйматися як належне. Чого не можна допустити в жодному разі!», – підкреслює він.

За його словами, система державного управління США влаштована таким чином, що в зовнішній політиці саме Білий дім має істотну перевагу. Президент може заветувати будь-який закон або відкласти його в «довгий ящик», як це було з Ukraine freedom support act-2014.

«Нагадаю, за нього (Ukraine freedom support act-2014 – Ред.) проголосувала більшість у Конгресі, але Білий дім досі не реалізував програму допомоги Україні повною мірою», – пояснює директор Центру перспективи Східної Європи.

«Заява Трампа про необхідність визнати Крим територією РФ, зняти санкції та припинити співпрацю з НАТО – це пряме запрошення до війни «північного сусіда», який лише потирає руки від кожної такої заяви», – зробив висновок Микола Воробйов.

Нагадаємо, раніше кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що в разі, якщо стане главою держави, то розгляне питання визнання Криму частиною Російської Федерації. Однак пізніше кандидат пояснив свої слова:

«Коли я сказав у інтерв'ю, що Путін «не зайде в Україну, можете собі зазначити», я мав на увазі: якщо я буду президентом. Але він уже в Криму! Тобто при всіх жорстких заявах Обами про Росію та Україну вони вже забрали Крим і продовжують тиснути. Ось що я говорив», – написав він у Twitter у понеділок.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО