Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень священства та спецназу

Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною подією тижня стали цілих дві хресних ходи, присвячених хрещенню Русі Володимиром – московського і київського ізводів. Всупереч очікуванням, усе пройшло майже гладко і майже без провокацій. НБУ порадував зниженням облікової ставки, а ГПУ – затриманням Олександра Єфремова, цього разу за звинуваченнями, які не передбачають можливості звільнення під заставу. До безумовно поганих новин можна віднести зростання напруженості і втрати в зоні АТО.

Генпрокуратура: знайшли зброю, затримали Єфремова

В кінці минулого тижня генпрокурор України Юрій Луценко заявив про виявлення в одному з озер Києва зброї «чорної сотні» – снайперської гвинтівки, з якої вбивали людей на Майдані. За даними генпрокурора, зброю, якою користувалися співробітники «Беркута», допоміг вивезти людей, «що стояв на Майдані», але виконував команди тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. В результаті стало відомо, що підозрюваний – глава об'єднання ветеранів Афганської війни, ГО «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов.

А до кінця цього тижня, 30 липня, ГПУ порадувала іншою значущою новиною – був затриманий видний регіонал, фактичний «господар Луганщини» в певні історичні періоди, Олександр Єфремов. Ледь-ледь не встиг відлетіти у Відень. На відміну від попередніх його затримань, зараз його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України, а таке звинувачення унеможливлює вихід під заставу.

Новий посол РФ

До речі, про територіальну цілісність: Росія змінила главу свого посольства в Україні. Замість Михайла Зурабова представляти інтереси РФ в нашій країні офіційно буде Михайло Бабич – екс-силовик, що послідовно служив у ВДВ, КДБ і ФСБ. Нічого не вдієш, вдала кандидатура.

«Життя» Рабіновича

І про колишніх регіоналів: нардеп Вадим Рабінович, залишив лави «Опоблоку», і його колега Євген Мураєв створили нову партію під назвою «Життя». Що ж, щось мені підказує, що цю партію буде дуже любити раніше належний Рабіновичу, а нині – Мураєву телеканал NewsOne, а також те, що вона буде «пастися» на тому ж електоральному полі, що і «Опоблок».

Нова облікова ставка

І одним рядком: із 29 липня НБУ знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5%.

Хресні ходи

Переходимо до головної новини тижня: двох хресних хід на честь Дня хрещення Русі.

Перша з них, від Московського патріархату, довго бродила Україною і прийшла до Києва 27 липня. Незважаючи на всі побоювання, жодних ексцесів не відбулось. Втім, це стало зрозуміло вже тоді, коли в Києві у складі ходи були помічені «опоблоківці»-олігархи Бойко і Новинський: хто ж влаштує ексцес, коли такі особи в строю.

За даними поліції, в цій хресній ході взяли участь до 14 тисяч осіб, за даними організаторів – до ста тисяч.

Друга, від Київського патріархату, відбулася наступного дня, 28 числа. За даними поліції в ній узяли участь до 15 тисяч прихожан. Тут не було Новинського й Бойка, зате був Президент України Петро Порошенко. Згодом він зустрівся з представником Вселенського патріархату, архієпископом Тельмісскім Іовом, що гостює в Україні, і в діалозі з ним знову закликав Константинопольську церкву допомогти з облашутуванням в Україні власної автокефальної церкви.

Великий Брат пригляне

Ще однією цікавою ініціативою Президента цього тижня стало розширення мережі відеокамер на вулицях українських міст. Причина: недавня загибель журналіста Павла Шеремета показала, що поліції і спецслужбам досить накладно ловити терористів, дії яких потрапляють лише на деякі випадкові відеозаписи. З одного боку, багатьох це «піднапружить», з іншого – на гібридній війні й так особливо не розслабишся.

Навчання

Не забуваймо й про конвенційну війну. Цього тижня в Україні завершилися спільні з США навчання «Сі Бриз 2016», а також другий етап широкомасштабних командно-штабних навчань «Південний вітер 2016».

День ССО

29 липня було засноване і вперше відсвятковане нове військове свято України – День Сил Спеціальних Операцій. Також Президент Петро Порошенко нагородив 51 бійця ССО, які відзначилися в боях в зоні АТО. Вітаємо бійців зі святом – вони заслужили!

Хроніки окупації

На жаль, у зоні АТО цього тижня почалося загострення. Гарячі точки ті ж самі (Авдіївка, Щастя, Світлодарська дуга, околиці Новотроїцького, Приазов'я), але інтенсивність як обстрілів, так і спроб запустити диверсійно-розвідувальні групи з боку російсько-терористичних військ різко зросла. Зросли і втрати з обох сторін.

Тим часом у Донецьку закривається ще одне велике підприємство – завод «Норд». Але зберігається інтрига: ще не ясно, його відразу на металобрухт поріжуть, чи спочатку «націоналізують» на користь «республіки», а точніше – найкращих її людей.

До слова, про найкращих людей: ватажки терористів Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий синхронно перенесли «вибори в місцеві органи самоврядування» на окупованих територіях. Тепер на 6 листопада.

Поставимося ж із розумінням.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО