Туреччина відновлює проект газопроводу «Турецький потік» в обхід України

Туреччина оголосила про готовність приступити до будівництва першої нитки газопроводу «Турецький потік», будівництво якого призведе до скорочення транзиту природного газу територією України.

Про це у вівторок, 26 липня, заявив міністр економіки Туреччини Ніхат Зейбекчі, передає «Слово і Діло».

«Існують політичні рішення про врегулювання питання щодо подальшої реалізації проекту. Тема будівництва чорноморського газопроводу зараз обговорюється на переговорах із російською стороною. «Турецький потік» вигідний для обох країн», – сказав міністр.

Прокладка трубопроводу потужністю 14 млрд куб. м із Росії до Туреччини потребує витрат близько €0,8-1 млрд.

«У поточній ситуації, коли в Туреччини виникли тертя із Заходом, навряд чи можна говорити про те, що вона стане транзитером російського газу в Європу. Скоріш за все, буде побудовано не більше однієї нитки газопроводу (14-16 млрд куб. м газу – Ред.)», – коментує заступник голови Фонду національної енергетичної безпеки РФ Олексій Гривач.

Проект «Турецький потік» передбачає прокладку чотирьох ниток загальною потужністю 63 млн куб. м газу на рік дном Чорного моря. Домовленість про його прокладання була досягнута в грудні 2014 року. 16 млрд куб. м (1 нитка) мала піти на потреби турецької промисловості, решта об'єму (ще три нитки) мали бути спрямовані транзитом у Грецію для подальшого розподілу до країн ЄС. Після погіршення політичних відносин між Росією й Туреччиною в листопаді 2015 року реалізація проекту була припинена.

Цей проект зачіпає інтереси України, оскільки через її територію йде транзит газу з РФ до Туреччини обсягом 14-16 млрд куб. м. Труба прокладена територією України, Молдови, Румунії та Болгарії.

Нагадаємо, що 20 січня 2016 року у ПАТ «Газпром» заявили про припинення дії договору поруки перед South Stream, підтверджуючи відмову від «Південного потоку».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО