Польща заблокувала будівництво «Північного потоку-2»

Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі (UOKiK) не змогло погодити створення спільного підприємства між шістьма учасниками, відповідальними за будівництво та експлуатацію «Північного потоку-2».

Регулятор дійшов висновку, що створення СП може призвести до обмеження конкуренції, передає «Слово і Діло» з посиланням на Finanz.ru.

«Наразі «Газпром» займає домінуюче становище в поставках газу на польському ринку й угода може призвести до подальшого зміцнення ринкової влади компанії для клієнтів у нашій країні», – йдеться в повідомленні.

Учасники СП мають 14 днів, щоб звернутися до регулятора із запереченнями. Цей термін може бути продовжений на їхнє прохання ще на два тижні.

Відзначимо, що сторонами створення СП є «Газпром», Uniper Global Commodities SE (Німеччина), Engi SA (Франція), OMV Nord Stream II Holding AG (Швейцарія), Shell (Нідерланди), Wintershall Nederland BV (Нідерланди). Компанії планували завершити викуп часток у СП після отримання схвалення польського регулятора.

Нагадаємо, що уряд Польщі неодноразово виступав із критикою планів щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2», називаючи його «геополітичним проектом Росії».

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», РФ запропонувала Польщі укласти контракт на транзит природного газу терміном на 30 років, що вказує на пропозицію прокласти трубопровід «Північний потік-2» морською територією цієї центральноєвропейської країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО