Україна та Румунія з'єднали газотранспортні системи

Україна та Румунія підписали угоду про підключення газотранспортних систем для транспортування газу як у Болгарію через територію Румунії, так і в реверсному напрямку.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ПАТ «Укртрансгаз».

«Оператори систем планують забезпечити постійну та безперебійну потужність для транспортування газу в напрямку з України в Болгарію й безперебійну потужність для транспортування газу в реверсному режимі», – зазначено в повідомленні.

В «Укртрансгазі» уточнили, що дія угоди поширюється на маршрут газопроводу, який використовується для транспортування газу з України в Болгарію (точка підключення Негру Вода-1) через територію Румунії.

Ця угода є частиною ініціативи CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity) під керівництвом Європейської комісії для підвищення надійності міжмережевого підключення в цьому регіоні.

«Історично цей маршрут використовувався «Газпромом» для постачання газу в Болгарію, однак після завершення дії договору на використання газопроводу оператори газотранспортних систем України та Румунії ухвалили рішення в своїй діяльності керуватися нормативно-правовим регулюванням ЄС», – пояснили в «Укртрансгазі».

У квітні «Слово і Діло» повідомляло, що Україна та Румунія планують з'єднати свої газотранспортні системи. Це підвищує енергобезпеку держав і всього регіону.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО