Експерт пояснив, чи можуть масові мораторії міськрад змінити тарифи

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Влада має задуматися, якою може бути реакція населення на нові платіжки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що депутати Дніпропетровської міськради запровадили мораторій на підвищення комунальних тарифів.

«Жодного реального впливу та юридичної цінності мораторій міськради на має. Лише в одному випадку постанова дійсно може мати результат: якщо вони запроваджують дотації на ціну та забезпечують бюджетом свого органу, в цьому випадку – Дніпровського. Тобто вони мають розпоряджатися лише своїм бюджетом. Але ж цього ніхто не зробив», – пояснив Дяченко.

«Це не в юрисдикції міськради, тому що за ціноутворення тарифів відповідають інші органи», – підкреслив експерт.

Безумовно, як зазначає він, це спосіб показати своє ставлення до подій, але за фактом, як конкретне рішення, його можна віднести до декларативних і популістських.

При цьому, як припускає Дяченко, зараз таке рішення швидко підхоплять інші регіони.

«Масові мораторії можуть бути й це лише розпалює ситуацію. Адже населення може не розуміти, що це рішення не має жодних юридичних наслідків», – додав він.

Крім того, за його словами, не варто забувати, що ще не почався опалювальний сезон і невідомо, якою буде реакція людей на нові платіжки.

«Навряд чи будуть публічні бунти. Населення просто перестане платити й ми повернемося до 90-х років. Уряду потрібно дуже добре задуматися про ситуацію, про субсидії. Часу практично не залишилося», – проаналізував Сергій Дяченко.

Як відомо, минулого тижня Київрада запровадила мораторій на підвищення тарифів до 1 жовтня 2016 року.

Додамо також, що Львівська міськрада ухвалила постанову про те, що тарифна політика уряду є несправедливою та неконституційною без підвищення рівня зарплат.

Нагадаємо, що НКРЕКУ вдвічі підвищила вартість тепла для населення з 1 липня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО