Порошенко назвав умови для голосування за «особливий статус» Донбасу

Верховна Рада голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації лише після виведення російських військ із Донбасу.

Про це заявив в інтерв'ю французькому телеканалу Іtele Президент України Петро Порошенко, передає «Слово і Діло».

«Для того, щоб забезпечити ухвалення Конституції, потрібно виконати кілька умов. Перше – має бути припинення вогню. Друге – це виведення російських військ з української території. Третє – має бути передана під контроль ОБСЄ неконтрольована ділянка українсько-російського кордону, а також лінія дотику та місця, де має розташовуватися відведена техніка», – сказав Порошенко.

«І ще одне – мають бути проведені чесні вибори, які також не дає проводити російська сторона», – додав Президент.

За його словами, оскільки цього не відбулося, то умов для голосування за Конституцією немає.

Відзначимо, що 31 серпня 2015 року в першому читанні було ухвалено проект змін до Конституції в частині децентралізації. У 18-му пункті перехідних положень Конституції прописано положення, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом». Цей тимчасовий закон був ухвалений у жовтні 2014 року та вступить у дію лише після того, як на Донбасі відбудуться місцеві вибори за українським законодавством. Якщо цього не відбудеться протягом найближчих двох років, закон втратить силу.

Як повідомлялося раніше, в найближчі два роки вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей навряд чи пройдуть через те, що виконання переліку умов може забрати досить багато часу.

«Слово і Діло» зафіксувало 300 обіцянок Петра Порошенка, з яких він виконав 127. Коефіцієнт відповідальності політика – 42%. З повним списком обіцянок Президента України можна ознайомитися на сторінці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО