Україна продовжує скорочувати зовнішню заборгованість

Валовий зовнішній борг України на кінець I кварталу 2016 року скоротився на 1,2% (-$1,4 млрд) у річному вимірі або до $117 млрд і склав 129% ВВП.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Національного банку України.

Також в НБУ розраховують, що загальний обсяг планових погашень зовнішнього боргу з II кварталу 2016 року до I кварталу 2017 року буде на рівні $48 млрд. Це становить 41% сукупного боргу, зменшившись із $51 млрд, запланованих на 2016 рік.

«Зовнішній борг скоротився переважно за рахунок скорочення зобов'язань у приватному секторі. Це скорочення було частково компенсовано зростанням зобов'язань держсектора, викликаного припливом дешевого фінансування від МВФ та інших офіційних кредиторів», – пояснює головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

В цілому з кінця 2013 року ВВД скоротився на 17% або на $25 млрд. За той же період борг приватного сектора знизився більш ніж на третину (-$36 млрд – до $74 млрд), а держборг, навпаки, зріс на третину (+$11 млрд – до $43 млрд). В результаті частка держборгу в сукупному ВВД досягла максимуму за 11 років – 37%.

Як повідомлялося раніше, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній валюті на рівні В-/В «стабільний».

Нагадаємо, що в кінці травня Україна визнала договір позики на три мільярди доларів США, висновок якого був результатом домовленостей між екс-президентом Януковичем із РФ у грудні 2013 року, недійсним і таким, що не підлягає до примусового виконання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО