«Газпром» анонсував демонтаж газової труби в напрямку України

До 2020 року буде ліквідовано 4300 км трубопроводу та 62 компресорних цеха, що обслуговують подачу природного газу в напрямку України, а до 2030 року приберуть ще 10 700 км труб.

Йдеться про газопровід Ямбург-Суджа – єдиний шлях транспортування газу в Україну, повідомив на Петербурзькому міжнародному економічному форумі глава ПАТ «Газпром» Олексій Міллер, передає «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Прайм».

«До 2020 року будуть ліквідовані 4300 км магістральних газопроводів у центральному коридорі на території України. Також планується закрити 62 компресорних цеха встановленої потужності понад 3 МВт», – сказав глава енергетичного холдингу.

Внаслідок цих заходів через територію України можна буде транспортувати лише 10-15 млрд кубометрів газу на рік або близько 10% від сукупної транспортної потужності української ГТС.

«Витрати на експлуатацію й транспорт транзитом через Україну в європейські країни обходяться російській компанії дорожче, ніж поставки газу до Німеччини північним маршрутом», – пояснив Міллер.

За його словами, вартість доставки газу до Німеччини «Північним потоком» буде в 1,6 рази нижчою, ніж через Україну.

Як повідомлялося раніше, в травні обсяг транзиту природного газу з РФ до країн ЄС через територію України зріс на 21%, а поставки через Білорусь і «Північним потоком» знизилися.

Відзначимо, що РФ намагається продати Україні природний газ більш низької калорійності, ніж газ внутрішнього видобутку або з країн ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО