У Фонді гарантування вкладів розповіли, де беруть гроші на відшкодування депозитів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує свою платоспроможність, вказавши, що комерційні банки лише цього року заплатять близько 3 млрд грн, які підуть на сплату відсотків перед НБУ та Міністерством фінансів України.

Про це сказав у інтерв'ю «Укрінформу» глава Фонду Костянтин Ворушилін, повідомляє «Слово і Діло».

«Річні відрахування банків у Фонд становлять близько 3,2-3,4 млрд грн. Цих грошей вистачає, щоб віддати відсотки за кредитами Мінфіну та Нацбанку», – сказав глава ФГВФО.

Він уточнив, що основна частина виплат за кредитами Мінфіну припадає на 2027-2029 роки. А цього року Фонд заплатить Мінфіну 1,2 млрд грн в якості відсотків. Стільки ж ФГВФО виплатить Нацбанку та погасить перед ним тіло кредиту на суму 600 млн грн.

«Сподіваюся, ми це зробимо за рахунок грошей, які отримаємо з банків, як кредитор третьої черги. Ці кошти потроху збираються від реалізації активів, від обслуговування кредитів. Така планомірна, нудна, копітка робота», – зазначив глава Фонду.

Якщо ж цих коштів буде недостатньо, то в Бюджеті цього року закладена можливість запозичення в держави.

«Проте наше основне завдання – впоратися власними силами. Це не просто, але якщо не станеться якихось великих катаклізмів, ми з цим завданням впораємося», – вважає Ворушилін.

Загальний борг ФГВФО перед Міністерством фінансів зараз становить 51,6 млрд грн. Перед НБУ – близько 10 млрд грн. Ці запозичення обходяться Фонду в 12% річних і більше.

«Всі мають розуміти, що це навантаження не лише Фонду, а й усієї банківської системи. Надалі воно перейде на всіх позичальників через подорожчання кредитів тощо. Все це – удар по економіці», – пояснив він.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО