Експерт пояснив, чому створення ТСК щодо «офшорних скандалів» – не спосіб добитися правди

Олексій Хмаравиконавчий директор Transparency International Украина

Той факт, що не створили ТСК, засвідчує, що на сьогодні серед політичних сил у парламенті немає консенсусу щодо того, що це питання є важливим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара, аналізуючи інформацію про те, що ВР не змогла створити ТСК щодо причетності Президента та інших чиновників до «офшорних скандалів».

«Тимчасова слідча комісія – це скоріше місце, де можна було б озвучувати факти, різні точки зору та шукати спільні рішення, ніж місце, де потрібно шукати правду. Правду щодо фінансових та корупційних зловживань варто шукати в спеціальних антикорупційних органах – НАБУ, НАЗК», – пояснив Хмара.

За його словами, те, що комісія не створена сьогодні, не добре й не погано, а просто показує, що членам парламенту не вистачає зрілості займатися публічно цими питаннями.

Водночас політолог Олександр Дем’янчук вважає абсолютно прогнозованим те, що комісію не створили.

«З одного боку, проявити готовність розслідувати корупційні справи потрібно було, з іншого – можна легко провалити це рішення. В результаті зараз є можливість грати у хорошого та поганого», – зауважив політолог.

На його думку, скандал з офшорами був гучним і зараз чиновники ще сподіваються, що все буде спущено на гальма. Цей факт вкладається в логіку діяльності нашого парламенту, але не вкладається в логіку здорового глузду.

«Так, протягом якогось часу це може бути. Але рано чи пізно терпець все одно увірветься. Зараз цю ситуацію можна було б розв'язати з меншими наслідками, але напруга суспільства зростає й втрати можуть бути більшими, оскільки не варто виключати заворушень», – проаналізував Олександр Дем’янчук.

Як відомо, в квітні ЗМІ стало відомо, що у Президента України Петра Порошенка була незадекларована офшорна компанія, створена для переводу кондитерського бізнесу Roshen в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО