Україна визнала «борг Януковича» недійсним

Україна визнала договір позики на три мільярди доларів США, укладення якого було результатом домовленостей між колишнім президентом Януковичем із Російською Федерацією в грудні 2013 року, недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Міністерство фінансів України.

«Сьогодні, в п'ятницю, 27 травня 2016 року, Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, з яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України в лютому 2016 року. Заперечення України проти позову обґрунтовують тим, що договір запозичення є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню, за низкою причин», – йдеться в повідомленні Мінфіну.

Відомство вважає, що Україна не мала необхідної дієздатності при укладенні угоди, порушуючи встановлені на момент укладення договору межі запозичень.

Крім цього, угода була укладена в результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

«Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі й такий захист є одним з елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на залучення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова», – підкреслюють в Міністерстві фінансів.

Відзначимо, що The Law Debenture Trust Corporation PLC є довірчою керівною компанією згідно з документом, який передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі $3 млрд.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів Росії продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом про повернення Україною 3 млрд дол. боргу, взятого за президентства Віктора Януковича.

Раніше рада директорів МВФ ухвалила реформу, що дозволяє кредитувати країни, які допустили дефолт.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО