Чи зникнуть в Україні державні банки? Прогноз експертів

Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Чим скоріше ми почнемо приватизувати державні банки, тим краще.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи заяву словацького реформатора Івана Міклоша про те, що державні банки можуть бути приватизовані.

«Спочатку потрібно продати 25-30%, а потім весь банк. Банки, як правило, перебувають під опікою держави. Держава витрачає на їхню підтримку та ліквідність десятки мільярдів гривень. Це навантаження на Держбюджет», – розповідає Савченко.

Як пояснив економіст, у всіх країнах немає держбанків. Державний банк має бути одного типу – це банк з розвитку, який фінансує та кредитує інфраструктурні та інші проекти. Такий банк Україна повинна мати, а інші – варто продавати.

Експерт із кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький вважає, що НБУ проводить політику, яка руйнує банківську систему.

«На сьогодні ми маємо декілька банків, які виконують держфункції та стратегічні питання. Якщо в цій ситуації говорити про продаж держбанків приватному сектору, в той час коли вся банківська система в критичному стані, це серйозний крок для колапсу всієї економіки», – переконаний він.

Крім того, на його думку, в приватного сектора немає грошей, щоб викупити банки.

«В такому разі «Ощадбанк», а це всі клієнти, більше 10 млн пенсіонерів, втрачають надійний банк, зобов'язання за яким виконує держава. В той час, коли у приватних банків немає коштів для капіталізації своїх банків, як і в бізнесу», – проаналізував Євген Невмержицький.

Як відомо, екс-міністр фінансів Наталія Яресько хотіла продати по 20% акцій «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

Додамо, що декілька місяців тому голова Національного Банку України Валерія Гонтарева пообіцяла банківському сектору, що умови роботи для всіх банків будуть рівними.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО