Луценко хоче реформувати ГПУ за американським зразком

Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Це призначення, можливо, варто врегулювати наказом генпрокурора та не змінювати закон.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи інформацію про те, що Юрій Луценко планує призначити керівником конкурсної комісії зі створення Генінспекції Богдана Вітвицького.

«Зараз насправді проблема в тому, оскільки це перехідний період, що не існує процедури, як набирати нових людей. Хоча, в принципі, може бути використаний попередній наказ про призначення на посади, тому що сумнівно, що зараз можна через парламент пропустити закон, який стосується призначення Вітвицького», – розмірковує Банчук.

Також, як зауважив експерт, створення Генінспекції – це американська модель. У США в кожному відомстві, в тому числі й у правоохоронних, є Генінспекції.

«Це ціла американська культура – функціонування Генеральних інспекцій. Очевидно, якщо досвід американський, то американці й запропонували на таку модель свою кандидатуру», – пояснив Олександр Банчук.

Підсумовуючи, він додав, що Вітвицький очолював проекти в Україні, а його завданням ще з 2006-2010 років було поширити досвід функціонування Генінспекції у всіх органах влади.

«У нас навіть спочатку створювали Генінспекції, але потім почали їх ліквідувати. В жодному міністерстві зараз їх немає», – проаналізував експерт.

Як відомо, 12 травня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що має намір негайно оголосити конкурс на посади до Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО