Міклош роз'яснив, як вирішити питання продажу землі в Україні

Українці повинні отримати право на продаж землі, адже без цього неможливо залучити інвесторів.

Таку думку висловив у інтерв'ю виданню LB.ua керівник групи експертів при Кабінеті міністрів, колишній міністр приватизації Словаччини Іван Міклош, пише «Слово і Діло».

На думку Міклоша, мораторій на продаж землі, по-перше, порушує конституційне право жителів сіл, які отримали земельні паї після реформи радянських колгоспів, розпоряджатися своїм майном, а по-друге, позбавляє нашу країну можливості залучення інвесторів.

«Без ринку землі ви не можете заманити інвесторів. Вони не прийдуть, якщо земля не продається, або принаймні не здається в оренду на довгий термін. Якщо ринок землі буде відкритий, то власники земельних наділів зможуть брати кредити в банках під заставу ділянок. Але хто братиме під заставу щось, що неможливо продати?», – пояснює Міклош.

Словацький політик вважає, що об'єктивно факторів, які заважають дозволити продаж землі, не існує, проте, враховуючи консервативне ставлення до земельних ресурсів в Україні, можна запровадити деякі обмеження: наприклад, дозволити продавати землю лише приватним власникам, а ділянки, що перебувають у держвласності, здавати в довгострокову оренду.

«Відкриємо ринок лише для приватних власників землі. Досі велика кількість землі перебуває в держвласності. Якщо це важливе питання, давайте цю землю продавати не будемо. Давайте здавати її в оренду. Проведемо відкриті конкурси та здамо її в оренду, наприклад, на 50 років. Земля залишиться в державній власності, але при цьому ви привернете реальних інвесторів. Тому що вони будуть упевнені, що зможуть розвивати бізнес принаймні 50 років», – переконаний словацький експерт.

Нагадаємо, раніше народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко в інтерв'ю «Слову і Ділу» висловив протилежну точку зору: на його думку, Україна поки не готова до скасування мораторію на продаж землі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО