Експерт розповів, які торгові ринки є вигідними для України

Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Жодного прориву для економіки не буде, навіть якщо ми підпишемо митний договір зі США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна підпише угоду про митну співпрацю зі США.

«За статистикою Держстату, вага США в загальній торгівлі як з експорту, так і з імпорту є досить незначною. Навіть якщо у нас буде ідеальна відповідність і ми зможемо робити перевірки відповідно до даних, які надасть нам митна служба США, це не призведе до різких змін», – пояснює аналітик.

За його словами, навіть якщо й були сірі схеми торгівлі, те, що загальна величина торгівлі є незначною для України, серйозно не вплине на зовнішньоторговий баланс.

Безумовно, це важливий крок, тому що чим більше країн, з якими ми торгуємо, тим краще, але це не є переломним моментом.

На думку економіста, з точки зору експорту-імпорту, серед країн СНД ндля нас найвигіднішою є торгівля з Білоруссю та Казахстаном, в Європі – з Німеччиною, Польщею та Італією.

При цьому, як підкреслив експерт, Україні потрібно виходити на нові ринки, зокрема на ринки Центральної Азії, за рахунок того, що там триває економічне зростання й, відповідно, в них очікується попит у тому числі на продукцію українського експорту.

Додамо, що вже цього літа може набути чинності угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО