РФ намагатиметься розгойдати ЄС за допомогою Донбасу – експерт

Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Питання санкцій проти Росії – це вже серйозний внутрішньоєвропейський конфлікт, оскільки частина країн залишаються прихильниками зняття санкцій, а інші – розуміють, що РФ скоро може опинитися в країнах Балтії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, аналізуючи зустріч голів МЗС «нормандської четвірки» в Берліні та перспективу зняття зняття санкцій із РФ.

«З кожним разом питання Донбасу та зняття санкцій із РФ все більше розділяють Європейський Союз. Хтось готовий заплющити очі на Донбас і торгувати з Росією, а інші країни розуміють, що це принципове питання», – констатував Краснопьоров.

Експерт підкреслив, що зараз додається ще одна проблема, тому що деякі країни в принципі думають про вихід з ЄС. Єдиним локомотивом збереження ЄС є Німеччина, оскільки це експортно-орієнтована країна.

«Суть у тому, що РФ затягуватиме ситуацію на Донбасі, але продовження санкцій цього літа все ж таки протиснуть», – вважає аналітик.

Також, як зазначив політичний аналітик, позиція США в цьому питанні є наступною: Обама підтримав Україну, але поставив питання на паузу.

«Проблему Донбасу він віддав на відкуп наступному президенту», – додав експерт.

Політичний аналітик припустив, що, можливо, Трамп здійснить спробу відтягнути рішення щодо Росії, тим більше, він має союзників, які працюють на РФ.

Щодо позиції Клінтон, то, на його думку, в неї буде серйозна політика з приводу протидії РФ.

«Ситуація вже закручена й не буде жодних домовленостей із Путіним, оскільки РФ розуміє, що Америка не дасть задню в усіх цих питаннях за будь-яких уиов. Єдине, що може зробити РФ, – розгойдати ЄС, а Донбас може стати частиною цього розгойдування», – пояснює Краснопьоров.

«Чим більше суперечностей в ЄС з приводу санкцій, тим краще для РФ. Своєю чергою, РФ створюватиме уявний мир», – проаналізував ситуацію Валентин Краснопьоров.

Додамо, що вчора після переговорів у Берліні глава МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр Німеччини заявив, що заходи щодо припинення вогню на Донбасі узгоджені. Проте в штабі АТО повідомляють, що кількість обстрілів українських позицій збільшилася й ситуація погіршується.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО