Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень весняних свят

Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулий тиждень видався досить спокійним. Головна його новина: на перші травневі свята нічого і ніде не вибухнуло. Однак з деяких регіонів прийшли не найкращі звістки.

Кримські татари знову в опалі

У першу чергу, звичайно, з Криму. Там триває тиха етнічна чистка. Після заборони Меджлісу окупаційна влада вирішили показати, що вони з кримськими татарами, насправді, запанібрата, і даремно ці українці з європейцями галас підіймають. Якраз виявилася гарна нагода: 6 травня кримські татари святкують одне зі своїх головних свят – Хидерлез.

План був такий: звезти на свято під Бахчисарай якомога більше народу і показати радісних татар під російськими прапорами. Під цю справу набиралися бюджетники і заборонялися святкування в інших районах Криму. Не зрослося. Зазвичай Хидерлез відзначали десятки тисяч чоловік. Цього разу на офіційне святкування зібралося пару сотень не надто веселих людей, велика частина з яких взагалі не була кримськими татарами.

Мабуть, окупанти образилися. Через кілька днів до 50 озброєних людей, які згодом виявилися співробітниками російських «органів», захопили мечеть в селищі Молодіжне під Сімферополем, затримавши більше сотні кримських татар. Формальна причина - боротьба з «незаконними мігрантами».

Першотравень

Свято Першого травня цього року було дуже тихим і майже понурим – відразу видно, що Компартію заборонили. Демонстрації лівих у великих містах були відверто нечисленні і недовгі, особливих провокацій теж не було.

Одеса-ненька

Особливо радісні українському вуху новини прийшли з Одеси. Побоювання, що місто почнуть «розгойдувати» до 2-го травня – річниці підпалу місцевого Будинку профспілок, виправдалися лише частково. Вірніше, розгойдували, та не розгойдали. Поліції і Нацгвардії вдалося ефективно розділити прихильників «русского мира» і проукраїнськи налаштованих мітингувальників. Та й других було більше, ніж перших.

У підсумку перші обмежилися коротким мітингом і покладанням квітів. Спроба депутатів від «Опоблоку» Юрія Бойка і Вадима Новінського прорватися до цієї групи і виступити перед ними була зупинена проукраїнськими активістами ще в аеропорту: нардепів просто не випустили з його будівлі, змусивши полетіти назад до Києва.

Перші гриби нового закону

На цьому тижні вступив у дію новий закон про держслужбу. Отже, пішли перші кадрові перестановки. Найпомітнішою з них стало звільнення з посади в.о. заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Саші Боровика: у нього два громадянства, а це заборонено. Втім, він швидко став радником свого ж колишнього начальника – Міхеіла Саакашвілі.

Єфремов звільнений

Тим часом з екс-глави фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександра Єфремова за рішенням суду зняли електронний браслет і повернули йому паспорт. Ось тільки хіба що заставу в 3,7 млн гривень поки не віддали. Спочатку Єфремов проходив відразу по шести кримінальних провадженнях. Залишилося чотири. Основне звинувачення на його адресу – організація ухвалення «диктаторських законів» 16 сiчня 2014 року.

Борг під мораторієм

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів мораторій на виплату Росії знаменитого «боргу Януковича» в три мільярди доларів.

Коментуючи це рішення, посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не відмовляється від самого боргу (що було б порушенням міжнародного права), але збирається виплачувати його на своїх умовах. Оскільки всі, мовляв, розуміють його специфіку – з натяком на те, що це де-факто був підкуп Кремлем тодішнього президента України.

Москаль шантажує звільненням

Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль попросив прем'єр-міністра Володимира Гройсмана його звільнити. За словами Москаля, він не хоче миритися з призначеннями не тих людей на місцеві митниці. Гройсман відмовив. Згодом політолог і екс-нардеп Віктор Уколов заявив, що причиною невдоволення Москаля стало зняття з позиції начальника обласної митниці близького до нього чиновника - Володимира Колеснікова.

В АТО стало тихіше

Нарешті, в зоні АТО встановилося тимчасове затишшя: інтенсивність боїв різко знизилася. Можливо, це пов'язано зі святами, а можливо - з підготовкою терористів до нових бойових дій.

Як би там не було, варто бути обережними - на 9 травня у них плануються великі паради (незважаючи на те, що їх організація в Донецьку і Луганську потребує підведення техніки до лінії розмежування ближче, ніж це передбачено Мінськими угодами). А такі масові заходи - чудовий шанс для провокацій.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО