Захід досі вважає РФ агресором щодо Криму, але не щодо Донбасу – експерт

Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

РФ визнана агресором щодо Криму, але щодо Донбасу вона йде «туманом» та не має явного вираженння.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи заяву глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, який виступив за більш тісну співпрацю з РФ і заявив, що не підтримує ізоляцію Росії.

«В офіційних державних документах у нас РФ не виступає агресором на Донбасі. Це наша помилка», – констатував Горбатко.

«Другий аспект полягає в тому, що якщо поставити себе на місце Заходу, то вони прийняли нашу ситуацію як конфлікт і вирішили підтримати незахищену сторону. Підтримують рік і більше, а у відповідь наша країна так і не провела жодних реформ, а «агенти Кремля» як були при владі, так і залишаються. Відповідно, виникає питання, якщо нам це не потрібно, то навіщо їм продовжувати щось робити й завдавати своїй економіці збитків відмовою від російського ринку», – пояснює він.

Крім того, за його словами, дуже добре працює пропаганда, що вже дає свої результати.

«Це війна й говорити, що ми переходимо в мирну стадію можуть лише в Мінську. Насправді, все триває й тягнутиметься ще дуже довго. А РФ зацікавлена в тому, щоб конфлікт тривав, тому що на Донбасі сформувався серйозний вакуум інформації, й лише мала частина виїжджає на підконтрольну територію й хоч щось дізнається», – проаналізував ситуацію експерт.

Відзначимо, що кілька днів тому глава МЗС Франції закликав Україну в першому півріччі закріпити особливий статус Донбасу в Конституції.

Нагадаємо, 10 березня Президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО