ООН заощадила Україні $500 тис. на вакцинах

Програма розвитку ООН (ПРООН) заощадила для Міністерства охорони здоров'я України понад $500 тис. порівняно з цінами МОЗ у 2014 році.

Про це йдеться в прес-релізі благодійного фонду «Пацієнти України» з посиланням на дані ПРООН, повідомляє «Слово і Діло».

Економія коштів була досягнута внаслідок закупівлі вакцини для профілактики гемофільної інфекції та комбінованої вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована).

Найбільша економія (близько $905,7 тис.) була зафіксована на закупівлю вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b HIB виробництва Serum Institute of India Private Ltd. (Індія). Закупівельна ціна цього препарату була на 30,11% нижчою за ціну МОЗ 2014 року. Так, вартість цього препарату в 2014 році склала $5,79 (без ПДВ та імпортного збору), в 2015 році – $4,04 (з урахуванням сервісного збору та логістики).

Нагадаємо, вітчизняні фармкомпанії раніше заявляли, що процедури міжнародних організацій не дозволяють їм брати участь у торгах. Процедури міжнародної організації ПРООН (UNDP) передбачають обов'язкову наявність у фармвиробника прекваліфікації ВООЗ. У підсумку ПРООН змінила стандарти, щоб зробити можливою участь українських фармвиробників у міжнародних закупівлях. ПРООН у 2015 році закупила ліки на суму 620 млн грн.

Як повідомлялося раніше, українці защаджують на ліках, але доходи фармацевтів зростають.

МОЗ фінансує фармацевтичний ринок лише на 15%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО