Чи прийме Захід Гройсмана в якості прем'єра? Політолог

Василь Моканполітолог

Без узгодження кадрових перестановок із нашими західними партнерами, в першу чергу зі США, вчорашні зміни не відбулися б.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи позицію Заходу щодо призначення новим прем'єр-міністром України Володимира Гройсмана.

«Не випадково формування уряду та призначення Гройсмана затягнулося до цього часу й відбулося після візиту Президента до США. Скоріш за все, одним із завдань цього візиту була саме презентація Гройсмана як прем'єра», – розмірковує він.

На його переконання, про всі кадрові зміни наші західні партнери не могли не знати й курс на підтримку буде продовжено.

«Відносини в зв'язку з відставкою Яценюка точно не погіршаться», – наголосив експерт.

Крім того, факт домовленості про третій транш в 1 млрд доларів свідчить про те, що США підтримують рішення про відставку уряду Яценюка та формування нового складу Кабміну.

Проте, безперечно, як уточнив він, захід вважає, що відставка Яценюка є ненайкращим сценарієм у тому сенсі, що демократичним країнам не зовсім зрозуміло, коли представники однієї політсили очолюють усі ключові позиції.

«Це ризик монополізації влади й фактично повторення помилок попереднього режиму, коли монополізація владних повноважень завершилася Майданом. Логічно, що Захід не до кінця розуміє нашу позицію», – пояснив політолог.

Зважаючи на те, що призначення відбулося, Порошенко зумів переконати Захід у протилежному.

Також, на переконання експерта, дострокових виборів цього року однозначно не буде. Такий сценарій може бути актуальним не раніше весни наступного року.

«Заход очікує від нас стабільності й на неофіційному рівні, скоріш за все, була домовленість, що цього року виборів не буде», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада звільнила Арсенія Яценюка та призначила спікера парламенту Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО