Івченко розповів, коли можна буде скасувати мораторій на продаж землі

Україна не готова до скасування мораторію на продаж землі ані з економічної, ані з законодавчої точки зору.

Про це в інтерв’ю «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції «Батьківщини», заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко.

Коментуючи власну обіцянку про продовження мораторію на продаж землі до 2020 року, Івченко пояснив: скасовувати обмеження можна буде тоді, коли в Україні буде такий же рівень життя, як у розвинених країнах Західної Європи.

«Економічні реалії: не може людина з 1,5 тис. грн купити собі присадибну земельну ділянку, тому що сьогодні 1 га коштує 25 тис., нормальне господарство на 500 га – це 12 млн. Фінансові: коли в нас відсоток (банків за кредитами – Ред.) для будь-якого підприємства, будь-якого бізнесу – 27%, не варто заходити в таку кабалу, як банківський кредит. Тому що доведеться працювати просто на повернення відсотків, навіть не тіла (кредиту – Ред.). А великі компанії, агрохолдинги, які мають можливість залучати кошти в Польщі чи Німеччині, (отримують кредити – Ред.) під 2-5% – це вже нерівність умов», – зазначив Івченко.

Також, на думку нардепа, в нашій країні потребує вдосконалення земельне законодавство. «Це питання спадщини, інвентаризації земель, наповнення державно-земельного кадастру, швидкий доступ до даних та витягів органів місцевого самоврядування, відкритість, публічність, аукціони тощо, ми не маємо права говорити про цей ринок», – додав він.

Вирішальною умовою є також відсутність бойових дій та окупації українських територій, інакше за деякий час може виявитися, що українські землі через афілійовані структури перейдуть у власність Російської Федерації.

«Ми хочемо, щоб у нас половина Донбасу була під Росією? Мораторій потрібен, його потрібно продовжувати. Людям, які хочуть продати отримані ними паї, потрібно дати можливість і право продати. Але покупцем має бути держава, вона має викупити за ринковою вартістю цей пай. За цих умов ми готові розмовляти, за інших – країна не готова», – пояснив Івченко.

Нагадаємо, 31 березня Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №1599 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», що легалізує продукцію сімейних фермерських господарств.

Повну версію інтерв’ю Вадима Івченка в рамках спецпроекту «Відповідальні» можна прочитати за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО