Експерти розповіли, чому екс-голова ДСНС Бочковський досі на волі

Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша та голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін прокоментували факт спроби поновлення на посаді звільненого торік зі скандалом голови Державної служби з питань надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського.

Це сталося в четвер в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1», де «Слово і Діло» нагадало, що з моменту скандального арешту минув рік, а Бочковський досі на волі та здійснює спроби поновитися на посаді.

«Останнім часом усе політизовано й з усього робиться відповідний піар. Тобто професіонали повинні добре знати Конституцію, закони, та вміти їх виконувати. А популісти добре грають піаром, але не володіють професійними навичками. Я до того, що потрібно зараз змінювати кадрову політику. Потрібно ставитися відповідально до призначень на посади», – прокоментував ситуацію колишній перший заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

Водночас голова «Центру протидії корупції» вважає, що на проблему потрібно дивитися комплексно.

«Я хочу нагадати зараз усій країні, що є два процеси – досудове слідство та суд. Ключова роль – це роль прокурора згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом. Чому? Тому що прокурор дає вказівки, обов’язкові для виконання слідчим... Хтось із нас тут перебуває в ілюзіях, що Генпрокуратура, яка свідомо «злила» справи Іванющенка та Єфремова, буде займатися Бочковським та іншими?», – поставив риторичне запитання експерт.

«Політична відповідальність лежить на Президенті України, який півроку «кришує» Шокіна, й тих народних депутатах, які «кришували» його, не підписуючи подання про його відставку», – додав він.

На етапі судового розгляду таких резонансних справ усе ще гірше, констатував Шабунін. Як приклад він навів слова голови Ради суддів України, який вчора заступився за одеського суддю-хабарника Олексія Бурана, котрий відстрілювався від детективів НАБУ.

«Виходить цей голова Ради суддів, пан Симоненко, і каже: «Цей суддя, виявляється, він хороший. Це Антикорупційне бюро ледь не довело його до самогубства, й він не в детективів стріляв, він у себе стріляв». Ви розумієте глибину падіння судової системи, коли голова Ради суддів таку нісенітницю говорить?», – висловив думку Шабунін.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада зняла недоторканність із судді Малиновського районного суду Одеси, який чинив збройний опір детективам Національного антикорупційного бюро.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО