Гройсман вніс закон під міністерське крісло Івана Міклоша – Геращенко

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зареєстрував законопроект №4333, яким передбачена можливість призначення міністром фінансів іноземця без зміни громадянства.

Про це на власній сторінці в Facebook написав народний депутат України Антон Геращенко, повідомляє «Слово і Діло».

«Сьогодні в парламенті Володимиром Гройсманом зареєстрований законопроект №4333. Зміст законопроекту полягає в тому, щоб дозволити призначити на посаду міністра фінансів, як виняток, іноземного громадянина без того, щоб він приймав громадянство України», – сказав він.

За словами Геращенка, цей законопроект передбачає непроведення щодо цього іноземця так званої спеціальної перевірки на предмет його причетності до будь-яких правопорушень. Він зауважив, що законопроект розроблений спеціально під екс-міністра фінансів та економіки Словаччини Івана Міклоша.

«Я добре ставлюся до Івана Міклоша та його внеску до справи розвитку економіки Словаччини та консультативної допомоги Україні. Але мені здається і незваженою, і неконституційною така пропозиція Володимира Гройсмана», – наголосив Геращенко.

Нардеп зазначив, що такий закон можна було ухвалити й раніше, коли такі міністри, як Наталія Яресько, Айварас Абромавичус та Олександр Квіташвілі, приймали українське громадянство. Також необхідно повідомити громадськості про подальшу долю Яресько.

«Це неконституційно, оскільки стаття 38 Конституції України прямо говорить про те, що лише громадяни можуть брати участь в управлінні державними справами», – пояснив політик.

На переконання Геращенка, не потрібно винаходити велосипед, а краще брати іноземців на роботу радниками й чітко виконувати їхні рекомендації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО