Україна найгірша в інноваціях у Центральній і Східній Європі

Україна опинилася на 52 місці з 56 країн за інноваційними показниками й найгіршою – в Центральній і Східній Європі.

Про це пише на сторінках видання Intellinews Генрі Кірбі, посилаючись на дослідження Фонду інформації та технологічних інновацій, повідомляє «Слово і Діло».

У своєму дослідженні Фонд підкреслює, що в Україні спостерігається високий рівень оподаткування на продукцію інформаційно-комунікаційних технологій, що вкрай негативно позначається на розвитку галузі.

Цей показник дорівнює 5,2%, ставлячи Україну на четверте місце. Найвищий рівень податків у цій сфері має Туреччина (22,1%). В Аргентини, що посідає друге місце, він удвічі менший – 11%.

Україна також не відзначається успіхами в області НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи). Витрати в перерахунку на одну людину складають лише $90, це четвертий знизу показник серед усіх досліджених країн.

Для порівняння, в Словенії (1-е місце серед держав Центральної та Східної Європи й шосте в загальному заліку) показник НДДКР на душу населення перевищує $1,5 тис., що в 17 разів більше, ніж в Україні. Примітно, що Словенія лише трохи відстає від Тайваню та Японії – визнаних лідерів у цій галузі.

Розробники доповіді радять Україні зробити ставку на розширення кадрового потенціалу серед науковців і дипломованих фахівців із технологій, машинобудування, проектування та математики.

За цим показником перше місце посіла Нова Зеландія, другою стала Великобританія, а третьою – Ірландія. Польща – на четвертому місці (на одну тисячу жителів 1,08 фахівця з таких областей). Словаччина та Чехія відзначилися в галузі дослідження стовбурових клітин – вони посідають шосте й восьме місця відповідно.

У доповіді наголошується, що такі країни, як Україна, Аргентина та Індонезія є «традиційними меркантилістськими» країнами. Ці держави демонструють негативний підсумковий результат, проводячи «політику торгових перекосів у рамках розвитку своєї економіки», замість того, щоб освоювати нові технології.

Відзначимо, що Фонд інформації та технологічних інновацій у своєму дослідженні Contributors and Detractors: Ranking Countries 'Impact on Global Innovation проаналізував 56 держав, на частку яких припадає 90% світової економіки за 27 показниками. Він простежив за тим, якою мірою їхня економічна та торговельна політика сприяє розвитку інновацій у світі або їх регресу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО