Клімкін про вибори на Донбасі: на два тижні фіктивного затишшя ми не погодимося

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що всіма силами намагається переконати міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» в необхідності забезпечити справжню, а не фіктивну безпеку на Донбасі для проведення виборів.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на РІА Новини України.

На думку Клімкіна, глави МЗС Франції та Німеччини Жан-Марк Ейро і Франк-Вальтер Штайнмаєр «хочуть сфокусуватися на тому, що можливо», але «безпека - це комплексний процес».

«Для нас критично припинити обстріли. Якщо обстріли якимось магічним чином припиняться на два або три тижні, то чи достатньо цього для початку підготовки до виборів?», - пояснив Глава МЗС України.

Як заявив сам міністр, він намагається донести цю позицію партнерам.

«Безпека на Донбасі, для того, щоб почати підготовку до виборів - це означає повний доступ ОБСЄ до всієї території Донбасу та кордону. Хоча б це», - констатував Клімкін.

У свою чергу, Глави МЗС Франції та Німеччини наполягають, щоб вибори на Донбасі пройшли в першому півріччі, можливо вже в липні 2016.

Політолог Володимир Цибулько вважає, що Донбас сьогодні - це територія беззаконня.

«Говорити про те, що там можна провести вибори на основі якогось закону, марно. Адже сам формат існування військових формувань вже є беззаконням», - -вважає політолог.

Також, в експертному середовищі побоюються, що вибори на Донбасі можуть закінчиться легалізацією і амністією бойовиків.

Президент України, в свою чергу обіцяє, що вибори на Донбасі пройдуть виключно в рамках українського законодавства.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО