Чи зможуть раптові перевірки запустити процес націоналізації «Приватбанку»? Експерт

Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Націоналізація «Приватбанку» може призвести до краху всієї банківської системи, тому ніхто не буде так ризикувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Антимонопольний комітет України порушив справу проти «Приватбанку» Ігоря Коломойського.

«Дійсно, є питання щодо рахунків через те, що «Укрнафта» та «Приватбанк» входять у коло, яким опікується Коломойський. Тут питання ще й юридичне: наскільки законними є вимоги АМКУ? Оскільки безпідставно не надати інформацію в банку не могли», – розповів економіст.

Як пояснив експерт, це найбільший за активами банк України, тому ймовірність його націоналізації є дуже низькою.

«Будь-які кардинальні зрушення в ньому вплинуть на банківську систему в цілому. В поточній ситуації немає підстав націоналізувати банк», – переконаний аналітик.

«Розділити на дві частини – державну та приватну – буде ще важче. Як ділити активи, відділення, та якою є кінцева мета? Поки що зисків від націоналізації чи розділення «Приватбанку» немає», – проаналізував ситуацію Олександр Жолудь.

Додамо, що ще минулого року з'явилась інформація про те, що Національний банк може націоналізувати «Приватбанк» у тому разі, якщо його акціонери не будуть виконувати свої зобов'язання.

Нагадаємо, найбільшими акціонерами «Приватбанку» є Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський з частками по 45%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО