Соратник Саакашвілі назвав українську судову реформу «косметикою»

Екс-заступник міністра юстиції Грузії, член «грузинського спецназу» реформаторів, близький соратник Міхеіла Саакашвілі, а також глава грузинського «Фонду інновацій та розвитку», який веде активну діяльність в Україні, Георгій Вашадзе вважає, що анонсована судова реформа в Україні поліпшить ситуацію на 5-10 місяців.

Про це він розповів у інтерв'ю «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

За його словами, ті правки, які вносять українські політики до судової системи, не допоможуть підвищити її ефективність, а тим більше провести люстрацію серед суддів.

«У вас зараз вносять якісь поправки, ніби буде судова реформа. Нічого не зміниться. Тому що це – «косметика». Це, можливо, трошки покращить ситуацію, на 5-10 місяців», – пояснив Вашадзе.

Соратник Саакашвілі розповів, що ідея їхньої реформи полягає в тому, щоб винести на аутсорсинг український суд, щоб, наприклад, Лондонський Арбітражний суд або Федеральний Верховний суд Німеччини ухвалював рішення протягом 15 років. «Поки судова система не стане самодостатньою та незалежною», – додав він.

Вашадзе також заявив, що за два-три роки неможливо створити нових незалежних суддів. Він нагадав, що в Грузії за 9 років не змогли цього зробити й досі намагаються реформувати суддівський корпус.

«Поки ми не вирішимо, що німецький Верховний суд має бути нашим верховним судом наступні п'ятнадцять років, у олігархів вистачить грошей, щоб купувати судові рішення, кого б ми не призначили до Верховного суду. В цьому проблема», – заявив він.

Глава Фонду зазначив, що в разі купівлі трьох суддів із десяти можна розвалити всю судову систему й навіть будь-яка реформа буде безрезультатною.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО