Експерт назвав причини політичної кризи в Україні

Василь Яблонськийполітолог

За відсутності сталих прописаних правил, як виходити з політичної кризи, це все гра на пониження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що відповідальність за вирішення нинішньої політичної кризи лежить на Верховній Раді.

«По-перше, ми маємо парламентсько-президентську форму правління. По-друге, у нас уже було все що завгодно: ламали парламент через коліно, змушували до якихось дій, голосувань», – зазначив Василь Яблонський.

Розмірковуючи, експерт сказав, що ця проблема пов'язана з моментом інфантильності нинішніх політиків та суспільства.

«Мають місце образи, сварки, а демократія – це вміння знаходити консенсус. Якщо є дві великі фракції в коаліції і є дві менші, то складається все за радянським принципом – більші мають домінувати над меншими. Але демократія – це якраз та форма правління, де меншість також може впливати», – пояснив він.

На переконання політолога, всі мають нести свою міру відповідальності.

«Так, до певної міри ця відповідальність лежить і на Верховній Раді», – підкреслив він.

«Знову ж таки, варто розуміти, що в жодному законі не йдеться про те, що той чи інший законодавчий акт ухвалює коаліція. Закони ухвалює ВР. Проблема не лише в знаходженні консенсусу між коаліцією, але й загалом усіх політичних сил у парламенті. Насправді, хтось просто сидить, потираючи руки, й чекає поки будуть оголошені нові вибори, щоб взяти на 2% більше. Демократія – це відповідальність, тому головне, щоб і політичні сили, які сьогодні входять, а завтра виходять із коаліції, несли відповідальність», – проаналізував ситуацію політолог Василь Яблонський.

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада не підтримала відставку уряду. Після цього фракції «Батьківщини» та «Самопомочі» заявили про вихід із коаліції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО