Генпрокуратура порушила кримінальне провадження проти мера Запоріжжя

Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження проти нинішнього мера Запоріжжя Володимира Буряка.

Як повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо.Свобода», Буряку інкримінують статтю 172 Кримінального кодексу України «Грубе порушення законодавства про працю».

Володимира Буряка звинувачують у незаконному звільненні глави департаменту ЖКГ запорізької міськради Валерія Безлепкіна.

Прес-секретар мера Запоріжжя Ольга Мішок заявила, що Безлепкін був звільнений на законних підставах. «Офіційно пана Безлепкіна про це було повідомлено, і також, як цього вимагає закон, йому була запропонована інша, вакантна на той час посада. Про що є лист, що пан Безлепкін ознайомився з цим наказом від 25 травня 2015 року», – сказала Мішок.

У Генпрокуратурі повідомляють також, що Буряка можуть притягнути до кримінальної відповідальності ще за однією справою – проти посадових осіб запорізької міськради та комбінату «Запоріжсталь». Представник ГПУ Владислав Куценко заявив, що підприємство підозрюється в несплаті коштів пайової участі на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Запоріжжя. Збитки бюджету міста оцінюються в 150 млн гривень.

«Хто саме із Запорізької міської ради - або керівник, або його заступники, або інші особи - це визначатимуть в процесі слідства, але згідно з повідомленням, яке надійшло до органів прокуратури, документи, на підставі, яких ми кримінальне провадження почали, там якраз йде посилання на керівництво комбінату «Запоріжсталь» і керівника Запорізької міської ради», – сказав Куценко.

Ольга Мішок своєю чергою спростувала заяву Куценка й заявила, що «з тих пір, як мером є Володимир Вікторович Буряк, не було жодного документа від «Запоріжсталі» - ані прохання, ані заяви, ані листа - нічого не було про проекти будівництва, що підпадало б під норми, власне, законодавства, згідно з яким виплачується пайовий внесок».

У ГПУ кажуть, що якщо Буряка визнають винним у незаконному звільненні директора департаменту ЖКГ міськради, то запорізькому меру загрожує позбавлення права обіймати посаду міського голови до трьох років або виправні роботи.

«Якщо суд обере друге покарання у вигляді 2 років виправних робіт, то запорожці зможуть спостерігати, як мер міста підмітає вулиці або підстригає газони», – підсумував Куценко.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», в грудні мер Запоріжжя Володимир Буряк пообіцяв, що місто зустріне зиму у всеозброєнні й комунального колапсу не станеться. Однак вже за місяць все сталося з точністю до навпаки: перша ж зимова негода продемонструвала неготовність комунальних служб міста до екстремальних ситуацій.

Всього Володимир Буряк на посаді міського голови Запоріжжя встиг дати 8 публічних обіцянок. Ознайомитися з тим, як виконують свої обов'язки його колеги з інших обласних центрів України, можна за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО