ЗВТ з ЄС підтримала Україну на тлі загального падіння експорту – Микольська

За 11 місяців минулого року темпи падіння експорту з України в країни ЄС скорочувалися повільніше, ніж загальні обсяги експорту з країни.

Про це заявила торговий представник України Наталія Микольська в інтерв'ю агентству «РБК-Україна», повідомляє «Слово і Діло».

Так, падіння експорту з України в ЄС склав 11,7 млрд грн або 26%. Водночас загальне скорочення експорту з країни склало 30%. За її словами, більш низькі темпи падіння експорту відбулися за рахунок запровадження ЗВТ з ЄС.

Пані Микольська також повідомила, що якщо дивитися за товарними групами, то найбільше скорочення експорту спостерігається в сегменті продукції металургійного комплексу через падіння попиту на метали.

До країн ЄС також скоротилися поставки іншої важливої ​​експортної української позиції – кукурудзи. «Якби вона пішла в ЄС, а не в Китай, Єгипет та інші країни, тому що об'єктивно не будуть же торгувати з Європою, якщо там ціна менша, то ми б вийшли на інші показники. Ринок відіграє проти нас», – вважає Микольська.

Нагадаємо, що, за даними НБУ, Україна завершила 2015 рік із позитивним сальдо платіжного балансу в $849 млн проти «мінуса» в $13,3 млрд в 2014 році. Цього вдалося досягти за рахунок корекції поточного рахунку завдяки швидшому падінню імпорту (33,5%) в порівнянні з падінням експорту (30,5%).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО