Експерт: АП зручно «переводити стрілки» в усіх резонансних звинуваченнях у корупції

АП демонструє однотипну реакцію на всі скандальні заяви про корупцію її представників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи ситуацію з відставкою міністра економрозвитку Айвараса Абромавичуса, який звинуватив Ігоря Кононенка в корупції.

«Порошенко реагує приблизно так само, як і на всі попередні заяви про корупцію в уряді та АП. Реакція одна: є Антикорупційне бюро, й усі питання – до нього. Тому відразу виникає питання про еластичність довіри до цього бюро. Вже обговорювалося близько 10 резонансних справ, але відповіді й досі немає. Це просто переведення стрілок», – вважає політолог.

З точки зору дипломатії, звичайно, реакція правильна, але зараз, за його словами, все залежить від того, як НАБУ відповість на всі звинувачення на адресу Яценюка, Авакова, а тепер і Кононенка.

На його думку, видно, що це поштовх до відродження виборів на осінь, що починає лобіювати також і Саакашвілі. Але існує ризик, що Україна від цього лише втратить, тому що жодного нового консенсусу не буде.

«Парламент, який є зараз, далекий від ідеалу, але кращого вже не буде», – підкреслив він.

За його словами, ситуація з Абромавичусом є дуже показовою.

«Він не встиг досягти чогось надважливого. Є заслуга його команди у запровадженні системи ProZorro, але простому виборцю це ні про що не говорить. Ці реформи для нього не є очевидними, а ось підвищені тарифи – означають дуже багато. Крім того, згода відсутня у всій виконавчій владі та Кабміні. Це й породжує всю ту ситуацію, що наразі склалася», – проаналізував експерт.

Нагадаємо, вчора НАБУ порушило провадження проти Ігоря Кононенка після звинувачень Айвараса Абромавичуса.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО