ОБСЄ: існує високий ризик, що бойові дії на Донбасі триватимуть

Сили АТО та російсько-терористичні війська все частіше наближаються один до одного вздовж лінії розмежування, тим самим посилюючи рівень напруженості в регіоні.

Про це в інтерв'ю «Українським новинам» повідомив заступник голови місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, пише «Слово і Діло».

За його словами, останнім часом природа конфлікту на Донбасі трохи змінилася. Зокрема, більшість інцидентів, які фіксують спостерігачі ОБСЄ, відбуваються з використанням легкого озброєння та гранатометів.

«Тим не менш, ми також бачимо інциденти з використанням зброї, яка була заборонена - ця зброя все ще використовується. Тільки вчора (1 лютого) ми побачили в контрольованому урядом селищі Зайцеве 3 кратери, які утворилися від пострілу зі 120-мм міномета з півдня. Це означає, що важке озброєння все ще використовується», - розповів заступник голови ОБСЄ.

«Ми також бачимо інший феномен - сторони наближаються одна до одної вздовж лінії розмежування. Ми бачимо це в Зайцевому, в південній частині Донецької області, в трикутнику Комінтернове-Октябр-Павлопіль, де сторони наближаються дуже близько до лінії розмежування. Вони не перетинають цю лінію, але як результат - вони дуже близькі до посилення рівня напруженості. З цим посиленням є високий ризик, що бойові дії триватимуть», – додав Хуг.

В останні дні спостерігачі ОБСЄ констатують різке збільшення порушень режиму припинення вогню. «Це показує, що обстановка в східній частині України все ще дуже нестабільна, зокрема в Донецькій області бойові дії тривають і донині, що забирає життя мирних громадян і тих, хто воює по обидві сторони конфлікту», – резюмував заступник голови ОБСЄ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО