Бойова готовність найманців: які сценарії можливі для Донбасу? Експерти

За даними групи ІС Дмитра Тимчука «ЛНР» повністю переведено в бойову готовність, а бойовики обстрілювали позиції сил АТО на всіх напрямках, використовуючи навіть ту техніку, яка давним - давно згідно Мінським угодам повинна була бути відведена.

Директор Інституту Української Політики Костянтин Бондаренко не виключає, що конфлікт на Донбасі продовжиться з новою силою, пише «Слово і Діло», посилаючись на Голос.UA.

Експерт вважає, що в продовженні збройного протистояння зацікавлені кола, що мають доступ до військових поставок, що контролюють фінансові потоки в зоні бойових дій.

У той же час, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що повернення Донецька і Луганська до складу України буде нешвидким процесом.

«Повинен пройти період не менше трьох років», - сказав він. Експерт вважає, що на непідконтрольних Україні територіях може бути введений режим міжнародного управління.

«Міжнародна адміністрація працюватиме, як в Косово або секторі Газа. Вона підготує грунт для виборів, на яких сформуються місцеві органи влади», - сказав Небоженко.

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, для того, щоб ситуація змінилася, для реінтеграції Донбасу - потрібна зміна складу парламенту та керівництва країни.

«Це займе кілька років. З одного боку, повинно змінитися керівництво «ДНР» і «ЛНР». З іншого, - необхідно переформатування Верховної Ради, Кабміну, РНБО. Війну не зможуть закінчити ті, хто її починав», - резюмував він.

Днями раніше, 11 листопада, на засіданні Ради Національної безпеки і оборони Президент Петро Порошенко заявив, що дав наказ українським військовим відкривати вогонь на ураження в разі загрози їх життю.

Також, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що мирний процес на Донбасі знаходиться під загрозою зриву. «Я змушений констатувати, що мирний процес не перейшов ту межу, коли він став незворотнім», - констатував він.

Як повідомлялося, Україна витрачає на проведення АТО $ 5 млн на день. Цього року, Кабмін прийняв рішення про підвищення оборонного бюджету в 2016 році до 5% від ВВП країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО