Саакашвілі: ГПУ воліє не чіпати членів «тіньового уряду»

Незважаючи на очевидні факти порушень закону деякими впливовими українськими політиками, ГПУ воліє робити вигляд, що жодних порушень не існує.

Про це в інтерв'ю каналу «112 Україна» розповів голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, пише «Слово і Діло».

Окрім офіційного уряду, в Україні існує так званий «тіньовий уряд», до якого входить багато впливових політиків – «наглядачів» за деякими сферами економіки, повідомив Саакашвілі.

Прикладом цього глава Одеської області назвав депутата-«фронтовика» Миколу Мартиненка, який, за словами Саакашвілі, в енергетичній сфері контролює все, незалежно від того, хто куди призначений. Він нагадав, що проти Мартиненка у кількох європейських країнах, зокрема в Швейцарії, порушено кримінальне провадження. Незважаючи на це, українська прокуратура не поспішає притягувати нардепа до відповідальності.

«Він завідує енергетичним комітетом, тому в парламент, як мінімум, повинен прокурор прийти й обговорити з іншими парламентарями підозри швейцарської прокуратури про його махінації в цій галузі», – вважає Саакашвілі.

Керівник Одеської ОДА також розповів про випадки дзвінків членів так званого «тіньового уряду» офіційним міністрам. Зокрема, після того, як глава Мінекономіки Айварас Абромавичус спробував замінити директора одного з українських держпідприємств, йому зателефонував «якийсь там Жванія, який давно вже не обіймає жодної посади, навіть не є депутатом».

«І каже йому: «Я цією сферою завідую. Ти що, не знав, хлопче?», – розповів Саакашвілі, назвавши подібну ситуацію «неподобством».

«Бізнесмени кажуть, що за Кучми була ставка 15%, за пізніх «помаранчевих», коли вже все розвалилося, – 30%. Потім доходило до 70%, а зараз дуже далеко не впало. Скільки людей загинуло, щоб знову комусь 70% платити? А платять якраз цим наглядачам», – резюмував керівник Одещини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО