Україні доведеться просити ЄС про компроміс у питанні лібералізації візового режиму – експерт

Петро Порошенко

Рік українці жили історіями про біометричні паспорти, а тепер прийшла черга безвізового режиму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи голосування за пакет законопроектів, необхідних для лібералізації ЄС візового режиму з Україною.

«Безвізовий режим у 2016 році під великим питанням. В листопаді буде звіт ЄС щодо України, щодо виконання плану, але вже є речі, які ми не виконали й які нам буде складно виконати. Питання навіть не в тому, щоб ухвалити всі законопроекти, а в тому, щоб вони ухвалили хоча б те, що можуть. Скоріш за все, виникне ситуація, коли потрібно буде говорити з ЄС про компроміс: скільки часу потрібно Україні, щоб ухвалити всі законопроекти?», – розповідає експерт.

За його словами, якщо сьогодні буде якась динаміка, цього буде замало, але це принаймні покаже, що процес зрушився.

«Хоча, якщо згадати, то протягом року влада говорила, що все вирішено, й питання лише в біометричних паспортах. Майже рік ми жили такими історіями. Восени виявилося, що питання не в паспортах, а в документах, які не ухвалені», – зазначив він.

В даній ситуації, якщо ці закони ухвалять, можливо, в 2016 році ми перейдемо до процесу впровадження. Цього не буде весною, й добре, якщо це станеться хоча б восени.

«Але головне питання полягає в боротьбі з корупцією. Замість того, щоб дискутувати з ЄС про війну, яка шкодить безвізовому режиму, ми не можемо виконати навіть елементарних зобов'язань, причому не лише для запровадження безвізового режиму, але й для ефективного функціонування влади», – переконаний Томенчук.

Зазначимо, ще на початку літа Володимир Гройсман пообіцяв, що на сайті Верховної Ради буде розміщено план законодавчого забезпечення запровадження безвізового режиму України з країнами ЄС. Проте навіть станом на сьогодні він не зміг дотримати слова.

Водночас Президент України все ще продовжує обіцяти, що Україна зробить все для запровадження безвізового режиму з ЄС у 2016 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО