Президент підписав закон, яким остаточно повертає Донбас до складу України – експерт

Юрій Буздуганекономіст

Донбас потрібен тільки тій країні, яка готова проводити індустріалізацію. Зараз в цьому є велика потреба.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію про те, Президент Петро Порошенко підписав закон, яким дозволяється Донецькій і Луганській областям використовувати кошти з місцевих бюджетів пунктів, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Це позитивне рішення, яке демонструє те, що відбувається остаточне повернення регіону до складу України. Це вже зрозуміли й російські лідери, й українські. Система Донбасу не може існувати сама по собі. Росіянам Донбас як макроекономічна система не потрібен, тому що у них у самих і металургія, і економіка у важкому стані. Донбас потрібен лише тій країні, яка проводитиме індустріалізацію. Хто проводитиме індустріалізацію, той і керуватиме Донбасом», – розповідає економіст.

На його переконання, всі ідеї про те, що на Донбасі керуватиме Путін, не зовсім вірні. Він керуватиме, можливо, на рівні агентів впливу, але якщо Україна розпочне індустріалізацію, то й цього не буде.

«Це буде вже третя індустріалізація. Перша була у 1927-37 рр., після Другої світової – була друга, а зараз є потреба проводити третю. Питання навіть не в ресурсах, а в волі. Це 100 років тому не було вільних грошей, а зараз ринок перенасичений. Головна проблема – отримати не максимальний прибуток, а стабільний. Просто в Україні звикли хапнути по макисмуму й швидко, а максимум отримують лише при варварських операціях», – аналізує експерт.

По суті, такий стан інфраструктури, як на Донбасі, спостерігається й в інших регіонах. Що сталося з Харківським тракторним заводом, із заводом «Серп і Молот», який виробляв 130 тис. тракторних двигунів на рік? Все зруйновано.

«І без війни відбувається те ж саме, але в інших регіонах», – константував Буздуган.

«Добре, що підписано закон щодо Донбасу, оскільки це ще дає надію на індустріалізацію», – резюмував економіст.

Нагадаємо, в квітні в Мінрегіоні презентували «План відновлення України», в якому йдеться про те, що на відновлення регіонів України, які постраждали внаслідок бойових дій, потрібно 1,52 мільярдів доларів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО