Квіташвілі за реформою МОЗ приховує механізм банкрутства держзакладів ˜– Богомолець

За реформою охорони здоров'я міністр Олександр Квіташвілі намагається приховати механізм банкрутства державних медичних закладів.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповіла голова профільного комітету Верховної Ради, народний депутат України Ольга Богомолець, передає «Слово і Діло».

«Те, що міністр і його молода команда зараз гучно називають реформою, – лише законопроект про автономізацію лікувальних закладів. Але автономізація, викладена у новому законопроекті Кабміну і МОЗ, є механізмом банкрутства з можливістю подальшої приватизації державних лікувальних закладів і їх майнових комплексів», – заявила вона.

За її словами, в цьому законопроекті прописано переведення фінансування всіх державних медичних закладів на місцеві бюджети без деталізації. Тобто, хто і за що повинен платити, невідомо. Також у цьому проекті прописана зміна статусу медичних закладів із державних на комерційні або товариства з обмеженою відповідальністю, які, на відміну від державних, можуть бути приватизовані.

«Плюс, згідно закону МОЗ, від всієї цієї автономізації звільнені всі відомчі заклади, фінансування яких буде й надалі здійснюватися з Державного бюджету. Ось що в МОЗ і в ЗМІ називають зараз реформою, не зрозумівши навіть суті запропонованих законів», – додала нардеп.

Також Богомолець повідомила, що парламентський комітет з питань охорони здоров'я виступає проти такої автономізації, тому що площі лікарень в жодному разі не можна приватизовувати.

«В державі катастрофічно не вистачає соціальних установ – хоспісів, реабілітаційних центрів, будинків престарілих. Приміщення, які звільняться в лікарнях, зможуть бути відданими в оренду НГО, які за допомогою фонду соцстрахування, грантів ЄС створять там соціальні установи, й одночасно створять робочі місця й дадуть незахищеним верствам населення відчути захист держави», – пояснила голова комітету.

Нагадаємо, 2 липня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі написав заяву про відставку. Верховна Рада декілька разів намагалася ухвалити відставку міністра, але потрібних 226 голосів відповідна постанова так і не набрала.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО