Розпад коаліції: скоріш за все, в Україні будуть парламентські перевибори – експерт

Петро Порошенко

Якщо прослідкувати за результами голосувань, то коаліції з багатьох питань вже давно не існує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, аналізуючи заяву Президента України на засіданні Кабміну про те, що інші варіанти коаліції, крім наявної, не розглядаються навіть теоретично.

«Заяви можна робити будь-які, але по суті коаліція вже змінила свій формат. В першу чергу, через ту ж політику Адміністрації Президента, яку вона проводить щодо парламенту. Хоча би згадати злиття «БПП» та «УДАРу». Фактично, якщо говорити за формальними ознаками, коаліцію створювали декілька партій: «БПП», «НФ», «Радикальна партія», «Самопоміч» та «Батьківщина». А в даному разі, коли одна партія поглинає іншу, – це вже змінений формат коаліції. Тому що з'являється новий центр управління, нові люди. Крім того, відомо про вихід Ляшка з коаліції», – аналізує експерт.

На його думку, якщо прослідкувати за результатами голосувань, то коаліції з багатьох питань вже давно не існує. Десь із середини літа не було можливості отримати навіть 226 голосів.

«Високою є ймовірність розпаду цієї коаліції, тому що ніхто не захоче брати на себе відповідальність за те, що відбувається в економічній площині. Скоріш за все, в Україні відбудуться парламентські перевибори, тому що важко уявити наступний формат коаліції. Наприклад, якби «БПП» створив коаліцію з «Опоблоком» та «Відродженням», це було б вигідно «Опозиційному блоку». У такій ситуації перевибори були б неминучими, тому що багато хто не зрозумів би цього та протестував», – вважає Тарас Загородній.

Зазначимо, що сьогодні, нардеп від «БПП» Вадим Денисенко заявив, що фракції «Самопомочі» та «Батьківщини» придумали план розвалу коаліції. Як відомо, раніше лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко оголосив про вихід з коаліції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО