На посаді мера Погорєлов дбав про перспективи сина, а не ужгородців – експерт

Віктор Погорєлов

Віктор Погорєлов в авральному режимі намагається отримати хоча б якісь бонуси в очах виборців для того, щоб конвертувати їх у підтримку для свого сина, який має намір балотуватися на посаду міського голови.

Таку думку висловив кандидат політичних наук, керівник Закарпатського аналітичного центру Павло Білак в рамках спецпроекту «ОБРАНІ», інформує «Слово і Діло».

«Віктор Погорєлов вдруге обійняв посаду міського голови Ужгорода в 2010 році, перемігши на виборах з результатом близько 33% голосів. Дякувати за власну перемогу він має протестному голосуванню ужгородців проти попереднього мера Сергія Ратушняка, відомого своїми епатажними витівками та підозрюваного в численних корупційних схемах. Крім того, вдало користуючись іменем свого батька, котрий в радянський час чимало зробив для розвитку міста, Погорєлов подавав себе як сильного господарника. Тож його передвиборчі обіцянки стосувалися тих проблем, з якими пересічні ужгородці стикаються щодня, зокрема питань забезпечення цілодобового водопостачання, щорічного ремонту 5 км доріг, вирішення проблем з вивезенням сміття і т. д.», – розповідає експерт.

Проте, за словами Білака, Погорєлов відзначився низькою скандальних рішень, в яких чітко проглядалась корупційна складова, а робота міської ради та міськвиконкому відзначалася непрозорістю.

«В 2012 році міський голова виступив ініціатором передачі КП «Ужгородьский водоканал» у власність офшорної компанії з Кіпру. Того ж року відбувся незаконний продаж пам’ятки місцевого значення історичного комплексу «Корона». Щодо прозорості, то рішення ради та міськвиконкому публікувалися лише вибірково, проекти рішень не публікувалися, а доступ до протоколів засідань міськради здійснювався лише за особистим дозволом мера, і це при тому, що неодноразово Погорєлов намагався протидіяти проведенню мирних зібрань та мітингів», – не без обурення констатує політолог.

Разом з тим, щодо власних обіцянок, то Погорєлову все ж вдалося дещо реалізувати деякі з них, особливо в ключі активізації напередодні жовтневих місцевих виборів, відзначає Білак.

«На посаді мера Погорєлов більше дбав про власні фінансові інтереси та політичні перспективи сина, ніж про інтереси ужгородців. Навіть зараз його нехай і авральне, але бажання виконати те, що не реалізовувалось раніше, знову вмотивоване прагненням отримати хоча б якісь бонуси в очах виборців для того, щоб конвертувати їх у підтримку для свого сина», – відзначає спеціаліст.

Щодо кандидатів на посаду міського голови Ужгорода, то тут, за словами Білака, велику підтримку серед виборців має Віктор Щадей – колишній журналіст, в 2010-2012 рр. – секретар міської ради, а у 2014 р. – в. о. міського голови.

«Він популярний серед виборців, які орієнтуються на демократичні сили та хочуть бачити нові обличчя в політиці. Конкуренцію йому однозначно складе Сергій Ратушняк, який вже 4 рази обирався на посаду мера, починаючи з 1994 року. За участь у другому турі також побореться кандидат від команди Віктора Балоги – нинішній секретар міськради Богдан Андріїв, а від «Блоку Петра Порошенка» в мери збирається йти Іван Шкирта – людина нового губернатора краю Геннадія Москаля. Останні двоє мають доступ до адмінресурсу та серйозних фінансових ресурсів, проте серед головних їхніх слабких місць – дуже низька впізнаваність та приналежність до «Партії Регіонів» у часи Януковича», – підсумував політолог.

Нагадаємо, самостійно стежити за перебігом подій та дізнаватись про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО