Україна нарощує експорт продуктів харчування до ЄС та Китаю – Павленко

Експорт продуктів харчування українського виробництва до Європейського Союзу та Китаю протягом останнього року демонструє суттєве зростання.

У цьому запевнив міністр аграрної політики України Олексій Павленко, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу аграрного відомства.

Значну частку експорту до ЄС складає сировина та напівфабрикати. Зокрема, експорт м'яса птиці в порівнянні з минулим роком зріс утричі, томатної пасти – в 9,5 разів, обробленого зерна – майже вдвічі, цукру та кондитерських виробів із нього – в 1,8 рази.

Крім того, стратегічним партнером України в плані імпорту харчових продуктів стає Китай.

«За 6 місяців 2015 року загальна сума аграрного товарообігу між країнами склала уже 832,4 млн доларів, що на 84,3% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Так, Китаєм було імпортовано української продукції на суму 783,3 млн доларів, що вдвічі більше за показники 2014 року», – розповів міністр аграрної політики.

Разом із тим нагадаємо, що саме з Китаєм пов'язаний один із найбільших скандалів вітчизняного агроринку – контракт на продаж зерна за заниженими цінами, укладений колишніми керівництвом Державної продовольчо-зернової корпорації. Наразі Генпрокуратура підозрює екс-керівника ДПЗКУ Валерія Томіленка у привласненні 180 млн грн, хоча збитки, яких завдасть державі зазначений контракт у 15-річній перспективі, оцінюють приблизно в 7 млрд дол. США.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО