Продан: проведена Яценюком податкова реформа виявилася мильною бульбашкою

Реформа оподаткування, проведена урядом і прийнята Верховною Радою наприкінці 2014 року, насправді виявилася формальною і реальних результатів для роботи бізнесу не принесла.

Про це написала у своєму блозі на «Новом Времени» народний депутат, член комітету з питань оподаткування та митної політики Оксана Продан, передає «Слово і Діло».

«28 грудня уряд продавив пакет податкових змін. Подію було піднесено як справжню податкову революцію. Нібито все було зроблено, щоб економіка запрацювала... При цьому автори забули згадати, що податки не скоротили, а об'єднали та згрупували. Що понижуючий коефіцієнт для єдиного соціального внеску неможливо застосувати через цілий ряд нездійсненних вимог до роботодавців. Що уряд хоче знищити спрощену систему оподаткування і, незважаючи на кризу і зниження споживчого попиту, витягнути 20% з обороту підприємств», – окреслила проблему Продан.

За її словами, результати різних опитувань показують, що 80% підприємців незадоволені інвестиційним кліматом в Україні, ще 49% – не бачать жодних позитивних змін.

На думку політика, постреволюційна влада виявилася зовсім не такою ліберальною, якою намагалася здаватися, і в питаннях відносин з бізнесом мало чим відрізняється від чиновників часів Януковича.

«Ліберальні на вид чиновники насправді виявилися трохи тюнінгованою версією Азарова та відданими послідовниками його податкової політики. Це одна з головних причин, чому українська економіка продовжує своє падіння (за підсумками першого кварталу – на 17%), чому в Україну не йдуть гроші, а підприємці виходять на акції протесту», – висловила свою думку депутат.

Продан зазначає, що для того, щоб податкова реформа дійсно запрацювала, втілювати її повинні не чиновники Мінфіну та фіскали, тому що вони – частина системи, яка відчайдушно чинить опір змінам. Крім того, час припинити підносити косметичні зміни як реальні реформи.

«Якщо ми знижуємо ставку єдиного соціального внеску, то без будь-яких умов. Якщо запускаємо електронне адміністрування ПДВ, то лише для того, щоб полегшити сплату цього податку і викорінити корупцію, а не для того, щоб наповнити Бюджет за рахунок обігових коштів підприємств. Якщо вводимо касові апарати для всіх, тоді спочатку спрощуємо адміністрування, прибираємо фірми-прокладки і створюємо умови для покупки цих апаратів, а не перекладаємо всі витрати на дрібних підприємців», – зазначає народний депутат.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, у 2015 році уряд планує затвердити нову редакцію Податкового кодексу України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО