Експерт: Міненерго не зацікавлене в розвитку вугільної промисловості

Міністерство енергетики України прирікає державні шахти на банкрутство, занижуючи ціну на вітчизняне вугілля.

Таку думку в ході інформаційного марафону «Брудне вугілля», що проводиться телеканалом NewsOne спільно з системою народного контролю «Слово і Діло», висловив незалежний експерт, екс-начальник управління зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський.

«Якщо виводити прямі договори між тепловою генерацією та вугільними шахтами, немає жодних проблем в тому, щоб генерація купувала вугілля за ринковою ціною, тобто, покривала б собівартість. На сьогоднішній день це близько 1,5 тисяч гривень за тонну вугілля. Це абсолютно ринкова ціна. Міністр вважає, що вугілля має коштувати 1100. Але при цьому він звертається до Кабінету міністрів з тим, що для державних шахт потрібна підтримка», – зазначив Землянський.

Не сприяє розвитку відкритого вільного ринку вугілля діяльність державного підприємства «Вугілля України», через яке проходять усі операції з продажу вугілля, вважає експерт.

«У нас існує посередник в особі ДП «Вугілля України», через який відбуваються всі операції з продажу вугілля – державних шахт насамперед. Цей посередник рішенням Антимонопольного комітету ще в 2006 році повинен був бути ліквідований. Він існує донині», – констатував Землянський.

Про те, що держава не зацікавлена в розвитку вітчизняного вугільного ринку, за словами незалежного екперта, говорить і те, що останнім часом все частіше надходять пропозиції (і робляться реальні кроки) для покупки «чорного золота» за кордоном: у Польщі, ПАР, Австралії і навіть США, притому, що високоенергетичне вугілля з тим же успіхом можна купувати в Україні.

Додамо, що 29 липня на телеканалі NewsOne і порталі «Слово і Діло» проводиться спільний інформаційний марафон «Брудний вугілля», присвячений питанню розвитку вугільної сфери України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО