Уряд заборгував працівникам державних шахт майже 1 млрд грн

Читать на русском
Ситуація у вугільній галузі України знову наближається до критичної точки, стверджує джерело «Слова і Діла» в Міненерговугілля.
Фото: espreso.tv

Заборгованість уряду по заробітній платі перед працівниками держаних шахт України складає вже майже 1 млрд грн.

Про це «Слову і Ділу» повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

При цьому, на складах копалень та збагачувальних підприємств накопичилося вже більше 500 тис. тонн вугілля, що не реалізується, стверджує джерело. Це у свою чергу спричиняє сповільнення видобутку до 10-12 тис. тонн на добу, хоча ще на початку року цей показник складав 24-25 тис. тонн, а також проведення гірничих виробок не більше 3 км на місяць за потреби від 5 км на місяць.

Частково причиною цього є невпорядкована організація збуту вугілля: якщо до березня 2015 року цим займалось ДП «Вугілля України» через прямі контаркти з електростанціями і заводами, то на сьогодні, коли зникла державна монополія на реалізацію чорного золота, до справи підключились численні спекулянти. При цьому, про прозорі тендери в Міненерго говорити не доводиться, стверджує інформатор «Слова і Діла».

Відомо, що в управлінні паливно-енергетичного міністерства залишається 35 шахт, на яких працюють близько 50 тис. людей. Як стало відомо «Слову і Ділу», моральна й соціальна обстановка в колективах близька до катастрофічної: страйки на окремих гірничовидобувних підприємствах – уже давно не рідкість, однак цілком імовірно, що невдовзі Україну чекає ще й черговий масштабний загальнодержавний страйк шахтарів.

Нагадаємо, востаннє хвиля шахтарських страйків захлеснула Київ наприкінці квітня цього року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: