Знову вибори: законопроект приймуть, але відкритих списків не буде – експерт

Петро Олещукполітичний експерт

У коаліції в принципі немає розуміння, що являє собою система відкритих списків, тому зміни будуть внесені, але вони не гарантують відкритості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи наближення місцевих виборів та ймовірність проведення їх за відкритими списками, як обіцяють в уряді.

«Згідно з коаліційною угодою, депутати зобов'язані прийняти відповідний законопроект. Проте в коаліції на даний момент саме узгоджений текст відсутній, а пропозиції, зокрема, внесений проект фракції «Батьківщини», викликають більше запитань, аніж дають відповідей. Цей проект не є таким, що гарантує систему виборів за відкритими списками», – розповідає експерт.

За його словами, інші пропозиції також викликають великі сумніви щодо відкритості списків. На стогодні в коаліції немає рішення та взагалі розуміння того, що є виборами за відкритими списками, а за цією назвою може подаватися що завгодно.

«Зміни, що пропонує «Батьківщина» – це варіації на тему мажоритарки з можливістю партій впливати на перерозподіл мандатів. Але це не система відкритих списків. Уряд не готовий до відповідного впровадження нової системи виборів», – пояснив політолог.

Проте політолог Андрій Круглашов переконаний, що у відкритих списках немає надзвичайної необхідності.

«Використання системи відкритих списків на місцях може заплутати виборців та призведе до падіння явки і зростання порушень, насамперед, ненавмисних», – пояснив він.

Нагадаємо, спікер парламенту Володимир Гройсман вже кілька разів обіцяв, що місцеві вибори відбудуться за новим законодавством, а відповідний законопроект буде внесений до кінця травня цього року.

Народний депутат Олександр Черненко також запевнив, що новий закон про місцеві вибори буде на пропорційній основі за відкритими партійними списками.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО