США можуть надати Україні 50 млрд доларів кредиту: ЗМІ назвали умову

Читать на русском
США готові надати Україні 50 млрд доларів кредиту, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів. Умовою є продовження санкцій ЄС против рф до кінця війни.
Reuters

США готові надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, що погашається прибутком від заморожених російських активів. Умовою для цього є продовження Євросоюзом санкцій проти росії на невизначений термін.

Про це повідомляє Financial Times, журналісти якого ознайомились із документом, підготовленим для обговорення.

Російські активи: скільки коштів та в яких країнах замороженоНа Заході після початку повномасштабної війни були заблоковані сотні мільярдів російських активів. У яких країнах та скільки – на інфографіці.

США хочуть, що Євросоюз продовжив санкції щодо російських державних активів, термін дії яких спливає кожні шість місяців, до кінця війни. Це потрібно, щоб Штати не залишилися єдиними відповідальними за виплати кредитів.

Але будь-яке рішення ЄС вимагає схвалення лідерів, включаючи прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який часто накладає вето на рішення про санкції.

Досягти угоди США хочуть напередодні саміту лідерів G7 в Італії наступного тижня.

Основний варіант, який розглядається – план США надати Україні кредит, можливо, у тандемі з іншими країнами G7, що приблизно відповідає розміру «непередбаченого прибутку» від сотень мільярдів доларів заморожених російських активів, що зберігаються у країнах Заходу. Дипломати кажуть, що це може залучити до 50 мільярдів доларів.

Ще один варіант передбачає, що ЄС, разом з іншими країнами «Великої сімки», фактично видасть Україні двосторонні кредити, підкріплені прибутком від російських активів, заморожених у власній юрисдикції.

Раніше міністри фінансів G7 підтримали ідею надання кредиту Україні під гарантії прибутків від заморожених російських активів.

Нагадаємо, минулого тижня Кабмін схвалив міжурядову угоду зі США про залучення 7,8 млрд доларів для допомоги українському бюджету.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: